keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Trooper tyyny - Jämästä ihanaksi


Miksi jämä on niin negatiivinen sana? Löytyisikö jämälangalle tai jämäkankaalle jokin kauniimpi nimitys? 

En halua haaskata mitään. Olen lukenut viime aikoina paljon lankojen tuotannosta ja ollut kauhuissani kuinka paljon itse saastutan tällä intohimollani. Siksi koitan olla jatkossa valveutuneempi, tutkia ja kierrättää. Tämä tyyny on minun malliesimerkkini siitä miten ne pienet langan nöttöset ja jäännöskankaat voi saada uuden ihanan elämän.


Minulla oli yhdessä kerässä vielä vähän lankaa. Rakastan kalalankaa enkä voi haaskata sitä. Päätin virkata pienen kokeilu kuvion. Kuvioksi päätyi sotilas hahmo eräästä hyvinkin tunnetusta elokuva saagasta. Jep, kaikki sen tunnistaa.


Virkkasin Trooper kuvion jo aikaa sitten, mutten keksinyt sille käyttötarkoitusta. Sain lahjoituksena vanhoja kankaita ja sieltä löytyi ihana paksu musta kangas joka suorastaan vaati jotain kuviota itseensä. Päätin luoda ihanan kierrätystyynyn. Tässä minun ohjeeni.

Trooper tyynyn ohje

40cm x 40cm 
Lanka: Liina kalalanka 12 -säikeinen 
Koukku: 1,75-2 
Langan menekki n.50g 
Kankaan menekki noin 90cm x 42cm 

Virkkausohje 

Ruutuvirkkauksessa kuviot muodostuvat tyhjistä ja täytetyistä ruuduista. Ruudut muodostuvat ketjusilmukoista ja pylväistä. Ruutujen kokoa voit vaihtaa muuttaen ketjusilmukoiden ja pylväiden määrää. Tässä tyynyn kuviossa on tehty pieniä ruutuja.  Kun halutaan tyhjä ruutu, virkataan pylväiden väliin yksi ketjusilmukkaa. Kun halutaan täysi ruutu, virkataan kolme pylvästä vierekkäin. Täytetyt ruudut muodostavat kuvion ja tyhjät ruudut pohjan. Käännyttäessä virkataan 2-3 ketjusilmukkaa (eli kerroksen korkeuden verran), jotka vastaavat ensimmäistä pylvästä. 

Luo 93 ketjusilmukkaa. Tästä 85s on ensimmäisen kerroksen pohja ja loput viisi silmukkaa seuraavan kerroksen ensimmäinen ruutu. Käännä työ ja tee pylväs viidenteen ketjusilmukkaan näin saat tuon ensimmäisen ruudun tehtyä. Jatka kerros loppuun tehden vuorotellen ketjusilmukka ja pylväs, joka toiseen silmukkaan ensimmäiseen ketjusilmukka ketjuun. Tee ensin kaksi kerrosta tyhjiä ruutuja ruutupiirroksen mukaisesti ennen kuin aloitat kuvion. Jokainen musta ruutu on täytetty ruutu, joten yksi musta ruutu on yhtä kuin kolme pylvästä. Kolmannella kerroksella aloitat täytetyt ruusut. Yhdestoista ruutu kolmannella kerroksella on ensimmäinen täytetty ruutu. Jatka kuviota mallin mukaisesti. Muista myös virkata virkkuutyön yläosaan kaksi tyhjää ruutukerrosta. Päättele työ. Kastele tai höyrytä ja venytä muotoonsa, anna kuivua. 

Tyyny 
Leikkaa kankaasta sopivan kokoinen pala. Viimeistele reunat riippuen mistä materiaalista tyynyn teet. Mittaa kankaasta oikea kohta ja ompele virkkuutyö kankaaseen. Suosittelen harsimaan työn ennen ompelukoneella ompelua, jottei työ lähde liukumaan kankaalla. Ompele virkkuutyö kankaaseen. Ompele tämän jälkeen tyynyn taakse vetoketju haluamallasi tavalla. Itse tein suojaläpän, ettei vetoketju näy. Käännä tyyny jättäen vetoketju hieman avoimeksi ja ompele tyynyn sivut kiinni. Käännä työ, päättele ja leikkaa kaikki langat ja höyrytä työ kevyesti. Valmis! 


Jos päädyt käyttämään ohjettani niin tägää minut niin nään mitä kaikkea ihanaa saatte aikaan!

Ihanaa kesän alkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Hapsua elämään - helposti hienompaa

Jokin aika sitten näin kuvan instagramissa, jossa oli ihania nauhoja. Silmiini osui keinonahkainen hapsunauha ja päässä alkoi muodostua mont...