tiistai 13. helmikuuta 2018

Nilkkasukkaa pukkaa

Näistä sukista olen saanut muutamia kyselyjä. Muokkasin Marttat-lehden joulu/2017 ohjetta mieleisekseni. Alunperin sukkien ohje on ollut vuoden 1960 Emäntälehdestä, joten malli on aika vanha. Lehdessä puhutaan että kyseessä olisi vuodesukat, joita voi valmistaa vaikka myyjäistyöksi. Marttojen ohjeessa käytettiin alpakka-villa sekoitelankaa. Itse päädyin tuttuun ja turvalliseen Adlibriksen socki lankaan. Niitä keriä tuppaa pyörimään joka nurkassa. Pitäisi varmaan aloittaa se paljon puhuttu "lankalaihis".
Socki lanka on samanpaksuista kuin 7 veljestä, joten siksi silmukkamäärä on pieni. Myös sukan "pitsiosuus" tuo löysyyttä sukkaan. Kokoa voi muutella oman mielensä mukaan mutta tämä malli on tehty omaan kanoottijalkaan eli kokoon 41.

Nilkkasukkapitsit
lanka: Socki
puikot: 3,5
Koko: 41

Aloitus silmukkamäärä on 40. Tein 10 kerrosta vuorotellen 1 oikein kiertäen ja 1 nurin. Sen jälkeen tein kantapään johon neuloin 24 kerrosta, jottei kantapää jää liian pieneksi isoon jalkaani. Itse "pitsi" alkaa heti kantapään teon yhteydessä kun kantalapun reunoilta noukitaan silmukat.

Pitsi:
1. kerros oikeaa
2. kerros oikeaa
3. kerros langankierto, 2 oikein yhteen. Näitä toistat 3. ja 4. puikoilla. Muilla oikeaa.
4. kerros oikeaa
Ja siiten taas alusta.

Marttojen ohjeessa 2. kerros on nurjaa puikoilla 3 ja 4.

 Kantapään tehtyäni jätän kavennusten jälkeen 1. ja 2. puikoille eli niille joissa kavennukset on tehty 12 silmukkaa per puikko. 3. ja 4. puikolla on edelleen 10 silmukkaa. Yhteensä puikoilla 44 silmukkaa. Jos tekee pienemmät sukat kannattaa jättää nuo ylimääräiset silmukat pois kunhan muistaa että pitsiosuudella on oltava parillinen määrä silmukoita.

Omaan jalkaani tein pitsikerroksia 12, jonka jälkeen aloitin kärkikavennuksen. Kärkikavennuksen voi jokainen tehdä mielensä mukaan. Itse suosin helppoa tyyliä ja kavennan joka kerroksella jokaisen puikon lopussa kaksi oikein yhteen kunnes on 8 silmukkaa jäljellä. Sitten vaan lanka silmukoista läpi, kiristys, päättely ja valmis! Näin syntyy helpot unisukat tai kotoilusukat.
Olen tehnyt näitä sukkia jo useamman parin ja näitä varmasti tulee tehtyä vielä jatkossakin. Näitä sukkia tein parit jo joulukuussa myyjäisiin. Muutama pari nilkkasukkia meni myös sukkalahjoituksen mukana yhdelle vanhustentalolle. Uusi lahjoituskohde on edelleen mietinnässä. Haluaisin ehkä tänä vuonna lahjoa hoitajia. Pitänee vielä pohtia. Ehdotuksia otetaan vastaan. :)

Neulonnan iloa kaikille!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Hapsua elämään - helposti hienompaa

Jokin aika sitten näin kuvan instagramissa, jossa oli ihania nauhoja. Silmiini osui keinonahkainen hapsunauha ja päässä alkoi muodostua mont...